מאמר זה יעסוק בחשיבות של תהליך היישום, בבעיות נפוצות ופתרונן כך שבעבודתכם הבאה, או כלקוחות הקצה תוכלו לקבל תוצאה משביעת רצון עם עמידות לשנים.
אריחי גרניט פורצלן וקרמיקה הנם הפופולריים ביותר בבניה המקומית, אלו הם אריחים מתועשים מודרניים אשר בשונה מאריחי הבטון הישנים (טראצו, בלטות) רגישים לשינויי טמפרטורה ולכן מתכווצים ומתפשטים ומחייבים מישקים (פוגות) לטובת הרפיית תזוזות אלו (stress relievers) ובנוסף אם תידרש הוצאה והחלפה של אריח שנפגע, בזכות המישקים היא תתאפשר מבלי לפגוע באריחים הסובבים אותו.
הרובה משמשת כאמור מבחינה פונקציונאלית אך היא נועדה גם למנוע חדירת מים וכימיקלים אל מתחת לאריחים, לצמצם את הצטברות הלכלוך והאבק בין האריחים ולמשמש כפריט אדריכלי ע”י בחירת גוון מעניין שייתן קונטרסט לגוון האריח או דווקא גוון זהה ש”יסתיר” את הפוגות וייצור אשליה של משטח אחיד גדול ללא פוגות.
התקן הישראלי קבע שרוחב הפוגות המינימאלי הוא 3 מ”מ לרובה אקרילית/צמנטית ו-4 מ”מ לרובה אפוקסית משום שגרגרי הקוורץ בה גדולים יותר.
יישום הרובה דורש מקצועיות רבה יותר ממה שניתן לחשוב ולעיתים יהיה המרכיב החשוב ביותר באיטום הרצפה כולה, למשל במרפסות החשופות למי גשמים והנן הנפגעות הראשונות מיישום לא נכון של רובה.
מהו הסדר הנכון לביצוע הרובה:
ראשית יש לוודא שהפוגות ברוחב הנכון- בידקו עם הרצף את שומרי המרחק (ספייסרים) שהביא לעבודה, על השקית תופיע מידת הפוגה.
ודאו שהפוגות נקיות מלכלוך ורטיבות.
יש להמתין את הזמן המומלץ לפי היצרן לייבוש הדבק ו/או הטיט כדי למנוע כתמים.
יש לוודא שהמישקים ימולאו עד לפני האריחים כדי למנוע הצטברות לכלוך בעתיד.
לאחר הביצוע יכולות להופיע מספר תופעות לא רצויות שנובעות על פי רוב עקב יישום לא נכון, להלן מספר בעיות נפוצות והדרכים למנוע או לתקן אותן:
על פני הרובה (אקרילית/צמנטית) הופיעה פריחה לבנה לאחר כמה שבועות/חודשים– מעיד על רטיבות שנובעת מלחות כלואה מתחת לרובה. ככל הנראה היישום נעשה ללא ניקיון של הפוגה או ללא זמן ייבוש מספק לדבק/טיט שעמו ריצפו. אם התשתית עדיין לחה-רטובה אזי מלחים שעלו והצטברו יופיעו כפריחה לבנה על הרובה.
הרובה נראית מנומרת לאחר מספר שבועות/חודשים- ככל הנראה בהכנת החומר, הרצף השתמש בכמות מים גדולה מדי בזמן הערבוב, וזו הביאה לעליית מים עודפים שפגעו באחידות הגוון ולמעשה הפיגמנטים צפו על פני הרובה.
סיבה נוספת– בוצעה רובה מגוון שונה באותו שטח או מאותו הגוון אך ממנות ייצור שונות (מספר מנה, ערבוב מנות מסדרת ייצור חורף/קיץ וכו). חשוב לוודא שכל משטח מקבל רובה מאותה מנה וחשוב לבדוק על האריזה את סימון המנה (batch number) המציין גם את תאריך הייצור ואת פקיעת התוקף.
הרובה מתייבשת מהר ונסדקת- האריחים סופגים ושותים את המים מהתערובת ומייבשים אותה לפני הזמן, יש להרטיב את שולי האריחים לפני היישום, יש לעבוד לפי הנחיות היצרן.
אי אפשר לנקות שאריות רובה אקרילית/צמנטית- חלון הזמן לניקיון עבר או שבזמן היישום הייתה שמש ישירה ו/או רוחות שייבשו את החלק העליון ויצרו קרום- יש להגן בזמן העבודה מפני רוחות ע”י הצללה ומפני רוח ישירה. חובה לשמור על לוחות הזמנים שנתן היצרן. יש לנקות אך רק עם חומר ניקוי מתאים כגון ADESIT CLEAN (לא לשיש, לא לאבן או לאריחים מלוטשים),
אי אפשר לנקות שאריות רובה אפוקסי- ניקיון רובה אפוקסי הוא מורכב יותר משום שהיא אינה מסיסה במים, עם זאת ישנו חלון זמנים בו החומר הנו רך עדיין וניתן לנקותו לחלוטין. ברובה שלנו זמן הייבוש לרובה אפוקסי הוא 45 דקות מקסימום שאם עוברים אותו אז הניקיון ייעשה רק מכאנית מה שמגדיל את הסיכון לשריטות או פגיעה ברובה שכבר בתוך הפוגה!
ראשית, חובה לשמור על לוחות הזמנים שנתן היצרן. יש לנקות אך רק עם חומר ניקוי מתאים. הזמנים מבוססים על יישום בטמפרטורת סביבה ותשתית של 20oc, ככל שהטמפרטורה עולה כך מתקצר משמעותית זמן העבידות וזמן ההתקשות.
הפוגה לא מלאה לאחר ייבוש הרובה– צורתU ברובה נגרמת מניקוי עמוק מדי ו/או מוקדם מדי של הרובה במצבה הטרי. יש לנגב את העודפים עם ספוג לח בעדינות מבלי לגרוע מהחומר, ניתן ומומלץ לעבוד באזורים גדולים עם מכונת ליטוש עם נייר חול עדין כדי להגיע למפלס אחיד עם האריחים- רק לאחר ייבוש הרובה.
חורי סיכה ברובה- הימצאות של לחות מתחת לרובה או שימוש במים עודפים בתערובת, לצערנו זו תופעה נפוצה ש”עוזרת” לרצף לעבוד מהר אך פוגעת בחוזק הרובה והמראה שלה לאחר הייבוש.
הרובה סופגת ומתלכלכת מאד אחרי היישום- הרובה יוצרת מעין מעטפת חיצונית אטומה וחזקה, באם המעטפת נפגעת (ליטוש או נפילת חפץ) אז הרובה עלולה לקבל נקודות מחוספסות ונקבוביות ובעקבות כך לספוג נוזלים ולצבור לכלכוך.
תכננו עם הלקוח את הכמות הדרושה לו כך שתכסה את השטח ויישארו לו ספיירים (לפחות 10%),
להשלמות/תוספות או תיקונים בעתיד, מאותה מנת ייצור.
למוצרים בכתבה: